Hoe uw voorschrift lezen


Naast de afwijkingen aan je gezichtsvermogen zijn ook andere gegevens van belang voor het vermogen van de opticien om de nieuwe bril goed af te stellen. Deze omvatten de as (A), bol (Sph), cilinderwaarde (Cyl) en pupilafstand (PD).

Alle belangrijke informatie over je huidige brillenglazen staat samengevat op het voorschrift. Je hebt het nog steeds nodig als je een bril wilt laten maken of ruilen.

Welk type correctie heb ik nodig? Unifocaal? Progressief? Degressief? Hoe kies ik?

Je hebt een 
toevoeging (ADD)

Je hebt waarden voor 
"dichtbij zicht" EN "ver zicht"


Je hebt geen optelsom (ADD) 
EN 
een enkele reeks waarden (ver / tussen / dichtbij)
 


In beide gevallen heb je een multifocale of degressieve bril nodig.
Progressief: vertezicht op het bovenste tweederde deel van het brillenglas, dichtbij zicht op het onderste derde deel.
Degressief: intermediair zicht op het bovenste tweederde deel van het brillenglas, dichtbij zicht op het onderste derde deel.
 

Je hebt een bril voor enkelvoudig zicht nodig.
Meer informatie.


Maar je kunt ook kiezen voor een paar voor 'dichtbij', 'intermediair' of 'veraf', afhankelijk van je behoeften.

Of bestel zelfs een paar van elk (dichtbij en veraf).

Let op: als je een voorschrift hebt voor multifocale glazen en alleen een paar unifocale glazen wilt, vertel ons dan in de opmerkingen bij de bestelling of je dichtbij, intermediair of veraf wilt zien.
 

  • Dichtbij zicht : Zicht op 30 cm. Lezen, krant, mobiele telefoon.
  • Intermediair zicht: Zicht van 60 tot 80cm. Computer of muziekstandaard (gitaar, piano, enz.).
  • Zicht op afstand: Zicht verder dan een meter. Winkelen, autorijden, dagelijks leven.
 

Waar kan ik een recept krijgen met mijn correcties?

Een bril wordt meestal voorgeschreven door een oogarts. De oogarts bepaalt de correctiewaarden tijdens een oogonderzoek.

Omdat er geen officiële regels zijn voor het ontwerp van brillenglazen, zien de voorschriften er vaak anders uit.

Het voordeel: je bent niet gebonden aan een opticien: elke gekwalificeerde specialist kan de informatie op jouw voorschrift gebruiken om lenzen te maken die jouw ametropie optimaal corrigeren.

Op het eerste gezicht is het niet zo eenvoudig om te begrijpen wat alle oogheelkundige waarden eigenlijk betekenen. Maar als je weet wat de afkortingen betekenen, kun je je recept gemakkelijk en correct lezen.

Wat betekenen de afkortingen op het recept?

Rechteroog (RO) / Linkeroog (LE) / Rechter- en linkeroog (RLE)

In de meeste gevallen is er een aparte regel voor elk oog.

De waarden worden apart op het recept vermeld, omdat het zicht vaak per oog verschilt. De correctie is meestal niet hetzelfde voor beide ogen.

De bol (SPH)

Het eerste deel van het voorschrift heet de bol. Het geeft aan of je bijziend of verziend bent. De waarde wordt gegeven in dioptrieën (dpt).

  • Een negatief teken "-" voor het getal, wat aangeeft dat je bijziend bent. Het gezichtsvermogen op afstand is aangetast.
  • Een positief teken "+" voor het getal geeft aan dat je hypermetroop bent. Het gezichtsvermogen dichtbij is aangetast.

De getallen geven de mate van bijziendheid of verziendheid aan. Hoe hoger de waarde achter het teken, hoe meer uitgesproken de ametropie.

De cilinder (CYL)

De tweede kolom van het voorschrift verwijst naar de cilinder, d.w.z. de kromming van het hoornvlies. Deze wordt alleen aangegeven (vaak tussen haakjes) op het voorschrift als je last hebt van astigmatisme. Dit is het geval als je hoornvlies niet gelijkmatig gekromd is, maar ongelijkmatig. De cilinderwaarde voor brillenglazen wordt ook in dioptrieën aangegeven en heeft een positief of negatief teken.

De as (AX)

De derde kolom van het voorschrift stelt de as voor, die de richting van het astigmatisme aangeeft.

Als er een cilinderwaarde op het voorschrift staat, is er bijna altijd een waarde voor de bijbehorende as van hoornvlieskromming aanwezig, die in graden (°) wordt aangegeven. Dit getal is altijd positief.

Toevoeging (ADD)

Dit is je leesadditie en heeft betrekking op de hoeveelheid extra correctie die nodig is om van dichtbij scherp te stellen.

De getallen geven de kracht weer die moet worden toegevoegd aan de afstandsbol in het onderste deel van multifocale en degressieve brillenglazen (en voor het berekenen van correcties voor bijna-unifocale brillenglazen) om scherp te zien op 30 cm (lezen, schrijven, mobiel bellen, enz.).
Het wordt berekend door de afstandsbol af te trekken van de nabijheidsbol.

Het geeft over het algemeen aan dat je presbyopie hebt, een natuurlijke aandoening die samenhangt met het ouder worden en die het nabijzicht beïnvloedt, vaak bij mensen boven de 45. Met behulp van deze waarde kun je bepalen of je een bijziendheid hebt.

Aan de hand van deze waarde kun je bepalen of je een enkelvoudige of multifocale bril nodig hebt.

De waarde van de optelling wordt gegeven met een "+" teken of soms zonder teken, omdat het altijd een positieve waarde is.

Belangrijkste oogafwijkingen

In de oogheelkunde zijn hypermetropie, bijziendheid, astigmatisme en presbyopie de belangrijkste oogafwijkingen die kunnen worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen.

Veelgestelde vragen

Dankzij deze informatie ben je meer te weten gekomen over je gezichtsvermogen en de ernst van je ametropie. Je kunt je voorschrift nu gebruiken als je online een nieuwe bril wilt kopen. Het voorschrift bevat alle belangrijke informatie voor uw opticien.

Bij Brillen24 kunt u eenvoudig zelf uw gegevens invullen in de relevante velden tijdens het bestelproces. Als u nog geen voorschrift heeft en uw correctiewaarden zijn verouderd, laat dan gewoon een oogtest doen en stuur ons later uw voorschrift.

Wacht dus niet langer met het bestellen van je bril!

Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang een waardebon van € 8!