Welke bril past bij mijn gezicht?

Bij het kiezen van een brilmontuur moet er rekening worden gehouden met zowel de vorm van het gezicht als het kapsel: Brillen zijn geschikt als ze de voordelen van elke gezichtsvorm benadrukken en passen bij uw kapsel. 

Welke bril past bij welk gezicht? 

Welke bril staat u goed? Dat is de vraag die u zichzelf misschien stelt wanneer u voor het dilemma staat om een montuur voor uw nieuwe bril te kiezen. In de eerste plaats moet uw nieuwe bril natuurlijk mooi zijn. Maar als het gaat om het kiezen van een bril moet u nog een ander criteria toevoegen aan uw eigen beeld van schoonheid: de vorm van uw gezicht. Niet alle monturen zijn geschikt voor alle gezichtsvormen: brede monturen maken een vierkant gezicht breder, ronde glazen maken een rond gezicht ronder.

Uw kapsel speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen van een bril en maakt deel uit van uw type bril. Door het montuur te kiezen dat het beste bij u past, kunt u uw pluspunten benadrukken. Het maakt niet uit of u nu een vierkant, rond, ovaal of hartvormig gezicht heeft, of uw haar kort of lang, steil of krullend is: De gids op deze pagina helpt u een bril of zonnebril te vinden die bij uw gezicht past. 

Inhoudsopgave

  1. Wat is de vorm van uw gezicht? Doe de test!
  2. Welke brillen passen bij een vierkant gezicht?
  3. Welke brillen staan mij goed als ik een rond gezicht heb?
  4. Welke brillen passen bij u als uw een ovaal gezicht hebt?
  5. Welke brilvorm past bij u als uw een hartvormig gezicht hebt?
  6. Welke brillen zijn geschikt voor een smal gezicht?
  7. Welke brillen zijn geschikt voor een breed gezicht?
  8. Welke brillen staan u goed als uw een diamantvormig gezicht hebt?
  9. Welke brillen zijn geschikt voor uw langwerpige gezicht?
  10. Welke brillen passen bij een trapeziumvormig gezicht?

Wat is de vorm van uw gezicht? Doe de test!

Het is heel eenvoudig om de vorm van uw gezicht te bepalen. Begin met al het haar van uw gezicht te verwijderen met een hoofdband of haarband, zodat de omtrek van uw gezicht duidelijk zichtbaar is. Maak vervolgens een voorkantfoto van uzelf met uw smartphone. Print deze uit en omcirkel de contouren van uw gezicht. Het is nog makkelijker om dit direct in het fotobewerkingsprogramma van uw mobiele telefoon te doen. Let op, het is niet de bovenkant van het hoofd dat de bovenkant van het gezicht bepaalt, maar de wortels van het haar. Zodra de omtrek is getekend, kun u de vorm vergelijken met de foto's van het voorbeeld en de vorm van uw gezicht bepalen

Weet u niet zeker wat uw gezichtsvorm is? Geen probleem, want elk gezicht is anders en gemengde vormen zijn heel normaal. Bekijk eenvoudig welk voorbeeld het meest op uw gezicht lijkt, of welke modellen het meest waarschijnlijk uw gezicht zouden vormen, en pas de bijbehorende brillenaanbevelingen. U zult snel zien bij welk type bril u zich het prettigst voelt. 


Welke bril past bij een vierkant gezicht?

Bij een vierkant gezicht zijn het voorhoofd, de wangen en de kin gelijkmatig breed. De kaak is geprononceerd, net als het voorhoofd. Over het geheel genomen geeft een vierkant gezicht de indruk van een plat vlak. Brede monturen, zoals zeer hoekige monturen, zijn minder geschikt voor dit type gezicht. Beide vormen geven het gezicht een enigszins hoekige uitstraling. Bovendien moet je niet te kleine glazen kiezen, want die 'verdwijnen' in een vierkant gezicht. 

Voor een harmonieuze look die uw pluspunten benadrukt, moet u over het algemeen een montuur kiezen dat uw gezicht verzacht. Met een bril die meer rond of ovaal van vorm is, d.w.z. het tegenovergestelde van de vorm van uw hoofd, kunt u dit bereiken. Ronde, aviator- of pantovormige glazen zijn goed voor vierkante gezichten. Advies van experts: een randloze bril of een delicaat montuur verzachten strenge gelaatstrekken en maken een sympathieke indruk. U kunt ook een onopvallend montuur proberen(onzichtbaar of gedeeltelijk), dat het voordeel heeft dat het hoeken en strenge lijnen verzacht. Tot slot kunnen geometrische vormen (maar vermijd vierkanten) uw persoonlijkheid accentueren. 

Bril die past bij het kapsel van een vierkant gezicht

Uw kapsel kan ook helpen om een vierkant gezicht te verzachten. Vooral krullend of golvend haar brengt balans. Grote krullen of heel dik haar zien er echter vaak overdreven uit in combinatie met een breed brilmontuur. Met een smaller montuur - bij voorkeur in de vorm van een panto - zit u altijd goed met krullen of golven.

Wanneer uw haar van nature steil en niet erg volumineus is, zal uw bril beter zichtbaar zijn op uw gezicht. In dit geval passen discrete brillen met ronde glazen goed bij u. Elegante, smalle metalen monturen zijn ook een veilige keuze.

Draag u een kapsel met laagjes, franjes, gevlochten of een knot, dan kan het montuur iets breder zijn. In dat geval zorgt een speels kapsel ervoor dat het gezicht er minder streng uitziet en past een bredere bril perfect bij u. Zorg er wel voor dat de glazen rond of ovaal zijn.

Hier vindt u een breed scala aan brillen voor vierkante gezichten


Welke brillen passen goed bij mij als ik een rond gezicht heb?

Rond betekent dat het gezicht een zeer regelmatige vorm heeft. De wangen en het voorhoofd zijn ongeveer even breed, de kin is zacht, alles geeft een indruk van zachtheid. De vorm van uw gezicht is ruwweg die van een cirkel. Een bril met ronde glazen benadrukt de ronde vorm van het gezicht nog meer. Uw gezicht ziet er al snel kinderlijk uit. Pas ook op met dikke monturen, want die maken het gezicht ook ronder en accentueren het te veel. 

Om de voordelen van een rond gezicht te benadrukken met de juiste bril, is het beste om een montuur te kiezen dat het gezicht verlengt en het meer ovaal laat lijken. De beste manier om dit te doen is te kiezen voor een vierkante bril, zoals de beroemde Wayfarer van Ray-Ban. Brillen voor ronde gezichten moeten een vrij smal montuur hebben - of u kunt helemaal afzien van een opvallende bril en kiezen voor een model zonder rand. Asymmetrische brillen of clubmaster brillen met een geaccentueerde wenkbrauwzone zijn ook geschikt voor ronde gezichten. 

Rond gezicht - welke brillen passen het beste bij welk kapsel?

Asymmetrische kapsels zijn over het algemeen een goede manier om een rond gezicht minder rond te laten lijken. Dit kan bijvoorbeeld met een opzij geknipte pony, grote golven (bij voorkeur alleen onder de oren) of een schuine scheiding.

Als algemene regel geldt: hoe rechter uw haar en hoe dichter het bij uw gezicht zit, hoe belangrijker het is om te kiezen voor een onopvallend brilmontuur met vierkante glazen: vooral metalen monturen werken erg goed. Wanneer uw haar wat levendiger is - golvend, krullend of met laagjes - kan uw brilmontuur wat groter en flitsender zijn.

Bent u een stoer type? Kies dan voor een vierkant, opvallend model in een felle kleur en draag uw haar kort, gevlochten of in een knot. Op die manier valt de bril op en geeft hij een extravagant effect.

Hier vindt u een ruim assortiment brillen voor ronde gezichten.


Welke brillen passen goed bij mij als ik een ovaal gezicht heb?

Ovale gezichten zijn meestal langwerpig en smal. Het gehele gezicht heeft een harmonieuze vorm, de kin en het voorhoofd zijn smal en de wangen zijn geprononceerd.

Maar het goede nieuws is dat bijna alle brilvormen geschikt zijn voor ovale gezichten. Afhankelijk van het effect die u zoekt, kan u meer of minder nadruk leggen, bijvoorbeeld door uw gezicht meer " robuustheid " te geven met vierkante glazen of door het te verzachten met ronde glazen. 

Durft u te experimenteren? Een ovale gezichtsvorm ondersteunt ook een brildesign dat niet alledaags is, zoals een geometrische montuurvorm.

Hoewel praktisch elke bril bij een ovaal gezicht past, moet u altijd op het effect letten: kleine ronde glazen geven vaak de indruk een beetje verloren te zijn. Kies ook niet te snel voor hele smalle brillenglazen: die laten uw gezicht langer lijken. 

Welke brillen passen bij mijn kapsel als ik een ovaal gezicht heb?

Bij een ovaal gezicht geeft steil haar de indruk dat het gezicht erg lang is. In dit geval zorgt een vierkante bril voor structuur en compenseert hij de indruk van overdaad. Wanneer uw steil haar langer is, kan het montuur van uw bril ook groter zijn. Een ovaalvormige pantobril past hier goed bij.

Voor golvend of krullend haar kies u tussen 'leuk en vriendelijk' en 'brutaal en extravagant'. Kies voor de eerste een meer discrete bril met ronde glazen, voor de tweede een origineler model zoals een oversized bril. Alleen zeer uitgesproken krullen vermijd u - omdat ze te veel kunnen zijn.

Ook als uw haar uw gezicht vrij laat - bijvoorbeeld doordat u een kort kapsel of vlechten heeft - staat een extravagante bril u goed. Ze creëren structuur en laten uw gezicht korter lijken.

Hier vind u een breed scala aan brillen voor ovale gezichten


Welke brilvorm past bij mij als ik een hartvormig gezicht heb?

Bij een gezicht met een hartvorm zijn het voorhoofd en de ogen breder dan de kin, die vaak vrij smal of puntig is. Felle of bijzonder kleurrijke brillen passen daarom niet goed bij een hartvormig gezicht. Asymmetrische glazen of bijzonder dikke monturen passen ook niet goed bij de hartvorm. 

Door de juiste bril te kiezen kunt u uw voorhoofd minder breed en uw kin minder puntig laten lijken. De beste manier om dit te bereiken is door ovale of ronde glazen te kiezen. Panto- of cat-eye brillen benadrukken vooral de voordelen van hartvormige gezichten. Voor mannen creëren rechthoekige glazen interessante contrasten en voegen ze hoeken toe aan het gezicht. 

Welke brillen passen goed bij welke kapsels met een hartvormig gezicht? 

Met een kapsel dat meer gewicht legt op de onderste helft van het gezicht, kunt u zich een iets breder brilmontuur veroorloven. Dergelijke kapsels kunnen gelaagde kapsels zijn of uitgesproken krullen onder de oren. Zorg er wel voor dat het montuur niet te groot is. Metalen of halve maan monturen zijn hier een goede keuze.

Anderzijds, wanneer u steil, zeer kort of gevlochten haar heeft, kunt u het beste kiezen voor een zeer discrete bril. In dit geval zijn randloze glazen bijzonder geschikt. Ook een geweldige combinatie voor het hartvormige gezichtstype: een pony verbergt het voorhoofd, het kapsel creëert volheid rond de kin en u combineert dit kapsel met een Cateye-bril.

Lees hier meer over brillen voor hartvormige gezichten


Welke brillen passen bij een smal gezicht?

Een smal gezicht wordt gekenmerkt door platte wangen en een hoog voorhoofd. De kin is niet erg geprononceerd. Over het geheel genomen geeft een smal gezicht de indruk langwerpig te zijn. Een bril vinden die bij deze gezichtsvorm past is een uitdaging, omdat veel modellen gewoon ontworpen zijn voor bredere gezichten. Maar vermijd monturen die te breed zijn, omdat ze niet perfect passen en de aandacht afleiden van uw delicate gelaatstrekken. 

Kleine brillen met hoge glazen zijn daarentegen perfect geschikt voor een smal gezicht. Ze passen comfortabel en stevig op uw neus. Hoge glazen voorkomen ook dat uw gezicht te lang wordt. Filigraan metalen monturen, brillen met een onzichtbaar montuur of delicate kunststof monturen zijn de beste manier om te schitteren met verfijnde gelaatstrekken.

Geschikte brillen voor het kapsel van een smal gezicht

Vollere kapsels zijn een uitstekende manier om een smal gezicht minder lang te laten lijken. Zo kun u bijvoorbeeld de zijkanten van uw gezicht accentueren met beach waves. Een bobkapsel met rechte pony is ook een goede keuze, omdat het het hoge voorhoofd verbergt en het gezicht optisch korter maakt. Hier is het des te belangrijker om de pony te combineren met discrete, lichtgewicht monturen, zodat het sierlijke gezicht er niet te vol uitziet.

Hier vindt u veel brillen voor smalle gezichten


Welke brillen passen bij een breed gezicht?

Het brede gezicht lijkt iets korter dan het lang is, met een zachte buitencontour. Over het algemeen lijkt het gezicht erg plat. De ogen, neus en mond lijken centraal te staan. Om de breedte van het gezicht niet nog meer te accentueren, vermijdt een opvallend brilmontuur. Brillen met hoge glazen zijn ook geen goede keuze, omdat ze het gezicht visueel verkorten en het nog breder doen lijken. 

Kies in plaats daarvan voor een brede bril met een onopvallend montuur. Die zitten comfortabel en vernauwen niet. Bovendien benadrukken discrete monturen de breedte van het gezicht niet nog meer. Brillen met een onzichtbaar montuur, minimalistische glazen of kunststof monturen met fijne lijnen in onopvallende kleuren zijn bijzonder geschikt. Monturen met een patroon op de poten, zoals schildpad, zijn ook een goede keuze, omdat ze het oog een beetje afleiden. 

Welke brillen passen bij mijn kapsel als mijn gezicht breed is?

Een breed gezicht ziet er automatisch slanker uit met lang, vloeiend haar. Los haar accentueert de haarkleur bijzonder goed, dus het is essentieel dat de kleur van de bril past bij de kleur van het haar. Een hoge knot of paardenstaart maakt een breed gezicht ook optisch langer. Omdat de bril de hoofdrol speelt in deze look, kies bij voorkeur voor discrete accenten en vermijd opzichtige, opvallende monturen.

Hier vindt u een groot aantal brillen voor brede gezichten


Welke brillen passen bij mij als ik een diamantvormig gezicht heb?

Het diamantvormige gezicht heeft brede jukbeenderen, terwijl het voorhoofd en de kin relatief smal zijn. Dit is een bijzonder zeldzame gezichtsvorm en wordt ook wel een diamantvormig gezicht genoemd. 

We raden aan om een montuur te kiezen dat de wenkbrauwen benadrukt, zodat de ogen opvallen en de jukbeenderen verzacht worden. Voor dit doel zijn vooral gebogen modellen geschikt. Ovale monturen en ronde cat-eye vormen kunnen ook een goede keuze zijn. 

Welke brillen en kapsels passen bij de diamantvorm van het gezicht?

Om het diamantvormige montuur meer ovaal te maken, gebruik dan kleuren die zachtjes op het gezicht vallen en de jukbeenderen verbergen. Omdat stappen altijd een licht speels effect hebben, kunt u ook contrast creëren met een opvallend brilmontuur, bijvoorbeeld in de vorm van een bijzonder flashy browline bril of een extravagant Cateye montuur.

Hier vindt u veel brillen voor ruitvormige gezichten


Welke brillen passen bij uw langwerpige gezicht?

Het langwerpige gezicht moet niet verward worden met het ovale gezicht, want het langwerpige gezicht is ongeveer twee keer zo lang als het breed is. De breedte van de kaak, het voorhoofd, de wangen en de kin is over het algemeen gelijk. Bij een lang gezicht past bijna elke bril. Alleen smalle brillen kunnen beter worden vermeden, omdat ze het gezicht nog langer laten lijken. 

Een echte aanrader voor langwerpige gezichten zijn opvallende brillen met hoge glazen en vaak met opvallende patronen zoals dierenprint, omdat ze optisch de lengte van het gezicht onderbreken en het korter doen lijken. Vierkante glazen, die met hun afgetekende hoeken de breedte van je gezicht benadrukken, zijn ook een goede keuze. Daarnaast zijn er ook aviatorbrillen, die breder zijn aan de bovenkant en smaller aan de onderkant, waardoor ze perfect zijn voor lange gezichten. 

Hoe kunt u brillen en kapsels combineren als uw gezicht langwerpig is?

Wanneer u een lang gezicht hebt, is een kapsel met pony een goede keuze, omdat de pony visueel een paar centimeter van uw hoge voorhoofd wegneemt en zo uw gezicht een beetje verbreedt. Volume in het haar laat het gezicht ook wat breder lijken. Om dit te bereiken kunt u kiezen voor een gelaagde coupe of krullen. Statement Shapes contrasteren perfect met de speelse look van krullen.

Hier vindt u een hele reeks brillen voor langwerpige gezichten


Welke brillen passen bij het trapeziumvormige gezicht?

Het trapeziumvormige gezicht is zeer herkenbaar omdat het breed is aan de onderkant en smal aan de bovenkant. Deze gezichtsvorm is ongeveer vergelijkbaar met de vorm van een peer: het gezicht is het breedst in het onderste derde deel en wordt geleidelijk smaller naar de bovenkant toe. De kaak en de wangen zijn het meest uitgesproken, de wangen zijn vaak zacht en afgerond, en het voorhoofd lijkt discreter. Het smalste deel van het gezicht is het gebied rond de slapen. 

De perfecte bril voor een trapeziumvormig gezicht moet meer volume geven aan het bovenste deel van het gezicht, waardoor het onderste deel in evenwicht wordt gebracht. De beste manier om dit te bereiken is door te kiezen voor modellen die tegen de trapeziumvorm ingaan, d.w.z. die naar boven toe breder worden. Dit is het geval bij aviatorbrillen en Cateye-monturen. Monturen met een brede lijn zijn ook een goede keuze, omdat ze het bovenste deel van het gezicht benadrukken en de aandacht afleiden van het meer uitgesproken onderste deel. 

Haarstijl en brillen voor een trapeziumvormig gezicht 

Een kort, extreem laag kapsel is bijzonder geschikt voor trapeziumvormige gezichten, omdat het volume geeft aan de bovenkant van het gezicht. Bovendien kunnen franjes die ver naar achteren reiken het voorhoofd verbreden. In dit geval dient u ervoor te zorgen dat de vorm van de pony overeenkomt met de bovenrand van het brilmontuur.

Draag lang haar gekruld met een scheiding in het midden die de uitgesproken jukbeenderen links en rechts verbergt. Maar om te voorkomen dat het montuur van de bril te veel van het gezicht verbergt, mag het frame van de bril niet te dik zijn.

Hier vindt u veel brillen voor trapeziumvormige gezichten

Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang een waardebon van € 8!