Welke lenstint voor welke activiteit?

Brillen met gekleurde glazen zijn zeer populaire modeaccessoires. Bovendien bieden ze optimale oogbescherming voor een breed scala aan activiteiten. We leggen uit welke tint het beste is voor elke situatie.

Er zijn zoveel verschillende soorten tinten, kleuren en tintintensiteiten dat men er gemakkelijk in kan verdwalen. Wist u bijvoorbeeld dat er verschillen zijn in de geschiktheid van verschillende kleuren voor verschillende activiteiten? Wij helpen u graag uw weg te vinden in het oerwoud van brillenglazen en leggen u uit wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten tinten op het gebied van mode en optiek.

Inhoudsopgave

  1. Gekleurde brillenglazen - wat maakt een kleur?
  2. Het effect van gekleurde brillenglazen
  3. Gekleurde brillenglazen - functioneel en modieus tegelijk
  4. Welke kleurintensiteit moet ik kiezen?

Gekleurde brillenglazen - wat maakt een kleur?

Voordat u beslist welke kleur u uw brillenglazen wilt geven, moet u nadenken over het type kleur.

 

Bril met kleurverloop

Brillenglazen met een kleurverloop zijn zowel praktisch, elegant als modieus. Ze onderscheiden zich van normale gekleurde brillenglazen doordat het bovenste deel van de glazen meer gekleurd is dan het onderste deel. Hierdoor biedt het bovenste gezichtsveld sterke bescherming tegen schittering, terwijl het onderste deel een onbelemmerde visuele indruk geeft. Dit betekent dat activiteiten zoals autorijden of een boek lezen leuk blijven, zelfs in de zomer.

Meekleurende glazen

Meekleurende brillenglazen zijn ook gunstig tijdens het autorijden. Meekleurende brillenglazen komen vooral goed van pas in de winter, wanneer de zon laag staat: ze reageren op het invallende licht en passen de tint aan op basis van de intensiteit van de straling met behulp van fotoactieve moleculen - een praktische eigenschap!

Gepolariseerde glazen

Polariserende brillenglazen, die zijn uitgerust met een ingebouwd polarisatiefilter, verminderen onaangename reflecties. Deze reflecties treden op wanneer zonnestralen worden gebroken door reflecterende oppervlakken, zoals natte wegen, sneeuw of wateroppervlakken. Het polarisatiefilter minimaliseert deze storende reflecties nog meer dan brillenglazen met slechts één kleur. Hierdoor zien kleuren er rijker en contrastrijker uit.

ver kleuren gesproken, verschillende kleuren zoals blauw, bruin, grijs, groen, rood, geel en oranje zijn vooral interessant voor brillenglazen met een enkele tint, dus brillenglazen met een uniforme tint. Verschillende kleuren zijn geschikt voor verschillende activiteiten.

Het effect van gekleurde brillenglazen

Het belangrijkste voordeel van gekleurde brillenglazen is dat ze een natuurlijk zicht mogelijk maken, zelfs in heldere of wazige omstandigheden. Bovendien verbeteren ze de contrastwaarneming in omstandigheden met slecht zicht. Maar welke kleur biedt welk specifiek voordeel en bij welke activiteiten kunt u van dit effect profiteren?

Voordelen en nadelen van tinten

Brillenglazen getint in bruin, grijs of groen bieden bijzonder hoge kleurechtheid. Dit betekent dat ze de kleurwaarneming van uw omgeving het minst verstoren in vergelijking met andere tinten. Daarom kunnen deze kleuren een universele zonbescherming bieden voor veel activiteiten. Brillen met deze kleuren zijn geschikt voor strandvakanties, stedentrips in warme landen en zelfs voor de zomermaanden hier. Als dagelijkse bril kunt u ook gemakkelijk een bril met deze tint dragen. Zonnebrillen met een bruine of grijze tint bieden een uitstekende kleurechtheid en ogen nooit storend. Naast effectieve bescherming tegen UV-stralen zorgen getinte brillenglazen er ook voor dat u een helder zicht behoudt tijdens het rijden. De kleurechtheid maakt de glazen ook geschikt voor autorijden - met andere glaskleuren kunnen verkeerslichten en remlichten worden genegeerd vanwege verstoorde kleurweergave.

Oranje en rood getinte glazen

Met een zonnebril met oranje of rode glazen bent u goed uitgerust voor sportieve activiteiten in de buitenlucht. Deze twee kleuren versterken vooral het contrast in een groene omgeving. Een lichte oranje of rode tint zorgt voor optimaal zicht, zelfs in schaduwrijke delen van het bos, omdat het de veranderingen in licht en schaduw perfect compenseert. Het beschermt uw ogen dus tegen zonnestralen tijdens het hardlopen, fietsen of klimmen, zelfs in besneeuwde gebieden.

Geel getinte glazen

Geelgetinte brillenglazen kwamen voor het eerst tot hun recht in de jaren 90, toen ze een must waren voor technofeesten in donkere clubs. Niet alleen de modieuze look was cruciaal, maar ook de kleurgetrouwheid. Voor het beste nachtzicht is een tint van minder dan 25% ideaal voor gele brillenglazen en alle andere kleuren, of fotochrome brillenglazen, zorgen voor helder zicht, zelfs in donkere omgevingen. Op zonnige dagen kunt u echter het beste een andere tint voor uw bril kiezen, omdat gele glazen veel UV-stralen doorlaten.

Blauw getinte glazen

Het voordeel van een zonnebril met blauwe glazen is vooral helder zicht. Uw visuele waarneming is frisser en contrastrijker. In besneeuwde gebieden biedt de blauwe tint bijzonder sterke contrasten. Draag geen blauwe brillenglazen tijdens het autorijden - een nadeel van blauwe brillenglazen is dat u oranje wegmarkeringen niet meer kunt herkennen. Tijdens het autorijden kunt u het beste kiezen voor een bruine, grijze of groene tint.

Gekleurde brillenglazen - functioneel en modieus tegelijk

Natuurlijk mag het modeaspect niet over het hoofd worden gezien bij het kiezen van de juiste kleur brillenglazen:

  • Warme montuurkleuren zoals goud en bruin passen bijzonder goed bij een bruine tint brillenglazen.
  • Vooral de koele kleuren van het frame zoals blauw en zilver profiteren van grijstinten.

Maar welke kleur u ook kiest, een getinte zonnebril is een modehoogtepunt voor uw outfit, beschermt u tegen schadelijke UV-stralen en verbetert uw zicht.

Welke kleurintensiteit moet ik kiezen?

Naast de kleur is de intensiteit van de tint bepalend voor de bescherming tegen verblinding. Afhankelijk van de transparantie van het licht worden verschillende intensiteiten aanbevolen voor verschillende activiteiten:

  • De intensiteit van 10% biedt lichte bescherming tegen schittering. Op bewolkte dagen is een bril met deze tint voldoende. Deze tintintensiteit, ook wel filtertint genoemd, is geschikt om de hele dag te dragen en helpt ook bij lichtgevoeligheid. Licht getinte glazen verzachten kunstmatig fel licht en verhogen het contrasteffect. 
  • 30% en 50% bieden lichte bescherming tegen verblinding. In vlakke gebieden met weinig zon is deze schaduw voldoende.
  • 75% biedt een middelsterke bescherming tegen verblinding. Dit tintniveau is ideaal voor de zomermaanden in Duitsland en aangrenzende landen.
  • De intensiteit van 85% biedt een sterke bescherming tegen schittering. Als je op vakantie gaat naar zonnige landen, in de bergen of naar een skigebied, bescherm je ogen dan met deze intensiteit.

Heeft u uw ideale kleur gevonden? Bekijk dan onze zonnebrillen en personaliseer uw favoriete model naar hartenlust.

Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang een waardebon van € 8!